پم باک یا پی ام باک با مفهوم مدیریت به معنای کلی آن نیز همپوشانی دارد زیرا هر دو شامل طرحریزی، سازماندهی، نیروی انسانی، اجرا و کنترل عملیات سازمانی است. پمباک در بقیه رشتههای مدیریت همچون پیشبینیهای مالی، رفتار سازمانی، علوم مدیریت، بودجهبندی و سایر روشگان برنامهریزی، مشابهت و همپوشانی درد.
تاریخچه پم باک PMBOK
هدف پم باک PMBOK
پمباک طبق توضیح دادهشده در راهنمای آن برای “زیرمجموعهای از پیکره دانش مدیریت پروژه در نظر گرفتهشده است. با کاربرد دانش، مهارت، ابزارها و فنهای موجود در پمباک میتوان شانس موفقیت بسیاری از پروژهها را بهبود داد. این بدین معناست که آخرین روند مدیریت پروژه که اغلب بهوسیله مشاوران ترویج میشود، بهطورمعمول بخشی از پم باک نیست. راهنمای پمباک اغلب بهعنوان پشتیبانی برای تهیه گواهیهای ارائهشده توسط «مؤسسه مدیریت پروژه» (مانند PMP و CAMP) استفاده میشود.
گروههای فرآیندی پیکره دانش مدیریت پروژه
- گروه فرآیندی آغازش، که برخی کارهای اولیه که برای شروع پروژه لازم هستند را انجام میدهد.
- گروه فرآیندی برنامهریزی، که برنامهریزی پروژه را به عهده دارد.
- گروه فرآیندی اجرا، که اجرای برنامههای پروژه را به عهده دارد.
- گروه فرآیندی نظارت و کنترل، که مطابقت اجرا و برنامه را ارزیابی میکند.
- گروه فرآیندی خاتمه، که برخی کارهای پایانی پروژه را انجام میدهد.
حوزههای دانش پم باک PMBOK
دومین دستهبندی فرآیندها بر اساس حوزههای دانش است. حوزههای دانش فرآیندها را بر اساس نوع مهاتی که نیاز دارند تقسیم میکنند.
حوزههای دانش پمباک از این قرارند:
- حوزه دانش مدیریت یکپارچگی پروژه: فعالیتها و فرآیندهایی که برای شناسایی، تعریف، ترکیب، متحد کردن، هماهنگ کردن فرآیندهای متفاوت و فعالیتهای مدیریت پروژه در گروه فرآیندهای مدیریت پروژه، نیاز است.
- حوزه دانش مدیریت محدوده پروژه: فرآیندهایی که برای اطمینان از اینکه پروژه شامل همهکارهای موردنیاز است؛ و تنها کاری که برای تکمیل پروژه با موفقیت موردنیاز است.
- حوزه دانش مدیریت زمان پروژه: فرآیندهایی که برای مدیریت به اتمام رسیدن بهموقع پروژه موردنیاز است.
- حوزه دانش مدیریت هزینه پروژه: فرآیندهایی که در طرحریزی، سنجش، بودجهبندی، تأمین و منابع مالی و کنترل هزینهها درگیر هستند، باعث میشود که پروژه با بودجه مصوب تکمیل شود.
- حوزه دانش مدیریت کیفیت پروژه: فرایندها و فعالیتهای انجام سازمانی که سیاستهای کیفیت، اهداف، مسئولیتها را ارزیابی میکند، بهطوریکه نیازها برای انجام شد پروژه را برآورده میکند.
- حوزه دانش مدیریت منابع انسانی پروژه: فرآیندهای سازماندهی، مدیریت و رهبری گروه.
- حوزه دانش مدیریت ارتباطات پروژه: فرآیندهایی که برای برنامهریزی بهموقع و مناسب، گردآوری، ایجاد، توزیع، ذخیره و بازیابی، مدیریت، کنترل، نظارت و وضع نهایی اطلاعات پروژه نیاز است.
- حوزه دانش مدیریت ریسک پروژه: فرآیندهایی برای طرحریزی مدیریت ریسک در پروژه، شناسایی، تحلیل، برنامهریزی پاسخ و کنترل ریسک در پروژه نیاز است.
- حوزه دانش مدیریت تدارکات پروژه: فرآیندهای لازم برای خرید یا تهیه محصولات، خدمات، یا نتایج موردنیاز از خارج از گروه پروژه. فرایندها در این زمینه عبارتاند از برنامهریزی تدارکات، برنامهریزی درخواست، درخواست، انتخاب منابع، مدیریت قرارداد و خاتمه قرارداد.
- حوزه دانش مدیریت ذینفعان پروژه: فرآیندهایی که برای شناسایی کلیه افراد یا سازمانهای تحت تأثیر پروژه، تحلیل انتظارات سهامداران و تأثیر آن بر پروژه، توسعه استراتژی مدیریت مناسب برای مؤثر درگیر شدن سهامداران در تصمیمات و اجرای پروژه نیاز است.
در هر حوزه یکی از موضوعات مدیریت پروژه مدیریت میشوند. به عنوان مثال در حوزه مدیریت زمان شیوه مدیریت زمان مشخص میشود (شیوه برنامهریزی، ارزیابی، گزارشدهی و …)، برنامه زمانبندی تهیه میشود، وضعیت زمانی واقعی و برنامهریزی شده پروژه مقایسه میشوند، در صورت وجود انحراف اقدامات اصلاحی و پیشگیرانه پیشنهاد میشوند.
برای خرید نسخه ی چاپی کتاب اینجا را کلیک کنید و یا عنوان PMBOK 6th edittion Printed را به neda.eftekhar@outlook.com ایمیل فرمایید تا با شما برای تهیه کتاب هماهنگی های لازم را اعمال نماییم.